Prøvelser for Pride og mangfold?

Oslo våknet lørdag 25. juni til nyheten om at en person hadde trukket en maskinpistrol utenfor puben ‘Per på Hjørnet’ på hjørnet av C. J. Hambros plass og Rosenkrantz gate. Skutt og drept 2 personer utenfor puben, for deretter å ha gått inn i puben og løsnet ytterligere skudd. Så hadde personen beveget seg bortover Rosenkrantz gate via London Pub der han hadde avlevert ytterligere skuddsalver før han ble overmannet og lagt i bakken av tilstedeværende, og pågrepet av politiet i Kristian IVs gate utenfor Mulligans Irish Pub. 21 personer ble skadet på gjerningspersonens ca 200 meters ferd gjennom byen i tillegg til de to som ble drept. Det oppholdt seg mange mennesker i dette området når ugjerningene skjedde, som er et populært område for å hygge seg en fredagskveld i Oslo. Det oppstod derfor naturligvis kaos, når mange mennesker flyktet for å unngå å bli skutt selv.

https://www.vg.no/nyheter/innenriks/i/wOWP4P/skytingen-i-oslo-dette-vet-vi-om-hendelsesforloepet

Oslo Pride 2022 som presenterer seg som «en ti-dagers festival og Norges største feiring av skeiv kjærlighet» hadde pågått i en uke, og skulle kulminere med en parade gjennom Oslos gater lørdag 25. juni. Politiet gikk tidlig ut og anbefalte arrangørene av Oslo Pride 2022 om å avlyse resterende programpunkter i festivalen. Arrangørene etterkom denne anbefalingen. London Pub markedsfører seg som «det best besøkte homsestedet i Norge.

Vel. Hvorfor gidder en heterofil middelaldrende blogger hjemhørende i Valdres å berøre disse hendelser i sin blogg. Sant å si er akkurat det litt overraskende for Sofaorakelet også.

Lørdagene mine starter vanligvis med å lytte til Lørdagsrådet på NRK P3 fra kl 09.03. Så skjedde også lørdag 25. juni 2022. Lørdagsrådet handler om at et panel på 3 kjente mennesker sammen med programleder Live Nelvik bearbeider spørsmål og dilemmaer P3s lyttere har sendt inn. Vanligvis er dette ganske underholdende, og interessant hvordan ulike innfallsvinkler basert på livserfaring kan anvendes til å belyse og foreslå løsninger på de problemstillingene man får servert. Jeg sitter jo i all beskjedenhet på litt livserfaring selv, så jeg tenker jo mitt mens dette pågår. Slik sett pirrer og utfordrer dette programmet mitt intellekt. I tillegg henvender P3 seg til et yngre publikum, så det er en god kilde til å følge med på standpunkter som gjør seg gjeldende i den yngre del av befolkningen for oss litt eldre.

Men Lørdagsrådet lørdag 22. juni ble ikke en vanlig Lørdagsrådet sending. Nyhetene jeg refererte innledningsvis hadde preget redaksjonen og rådgiverne i en slik grad at lytternes innsendte problemer ble satt til side. Lørdagsrådet ble i stedet et sted der redaksjonen, rådgiverne og andre mer tilfeldige gjester bearbeidet sine tanker rundt nyhetene fra Rosenkrantz gate og C J. Hambros plass og spilte musikk. De gjorde en ganske fin jobb egentlig. Når man blir rystet av slike hendelser er det lurt å snakke om dem.

For en som satt i Valdres en uke ut i ferien sin og lyttet ble det veldig mye «meg og mitt i Oslo» må jeg si. Som om Oslo er jordens akse. Og Pride bevegelsen. Hensynet til sikkerheten til folk flest som hygger seg ute på byen en fredagskveld kom litt i bakgrunnen. Jeg har også vært innom Per på Hjørnet enkelte ganger i sene nattetimer. En trang brun kneipe med båser overfylt av slitne mennesker som i hovedsak burde ha gått hjem og lagt seg for lengst. Et lett bytte for en edru mann med maskinpistol som er ute etter å lage faenskap.

Lørdagsrådet konkluderte raskt med at hendelsene i Oslo sist natt var et anslag mot homobevegelsen, og en markering mot alternative former for kjærlighetsliv. De brukte mye styrke på å fastslå at det er viktig å føre «kampen for å kunne elske dem man vil» videre. Det er i år 50 år siden homofili ble avkriminalisert i Norge. Men ny høyesterettsavgjørelse i USA som innskrenker kvinners rett til abort ble omtalt med bekymring.

Det viste seg etter hvert at det er den 42 år gamle psykisk syke Zaniar Matapour som er pågrepet og tiltalt for ugjerningene i Oslo. Matapour ble født i byen Sanandai i Kurdistan, helt vest i Iran. Familien flyktet fra Iran etter den religiøse revolusjonen i landet i 1979, og endte etter hvert – nærmere bestemt i 1991 – altså i Norge. Rettsdokumenter Dagbladet har fått tilgang til tegner bildet av en tungt medisinert mann med diagnosen Paranoid Schizofreni, som blant annet tidligere er dømt for besittelse av kokain og kniv og for gatevold. PST sin radar har fanget ham opp, og PST har hatt bekymringssamtaler med ham så sent som i mai.

Motivet for ugjerningene er fortsatt uklart, da Matapour har vært uvillig til å la seg avhøre av politiet. Hans advokat er John Chr. Elden.

Oslo Pride fremmer tanken om at alle former for kjærlighet og sex er normalt. Menneskelig mangfold blir omfavnet. Jeg regner likevel med at de ikke akkurat omfavner mennesker som får en eller annen tilfredsstillelse av å skyte rundt seg med maskinpistol. Selv om slagordet deres er «Alt er love». Og selv om de omfavner mennesker med annen kulturell og religiøs bakgrunn. Jeg ser uansett frem til at noen interessante dilemmaer knyttet til hendelsene i Oslo i helgen og bakgrunnen for dem blir belyst i den offentlige debatt de kommende uker. Kanskje til og med i Lørdagsrådet. Psykisk helsevesen, PST, religiøse og kulturelle motsetninger og innvandring er stikkord for innholdet i det som etterhvert har blitt en stinkende pøl av oppfatninger og praktiske erfaringer. På få minutter en varm Oslonatt i juni ble mye av den tankekodeksen som er fremmet som «mainstream» for tiden utfordret. Mange opplever å få dører de har jobbet lenge for å åpne slengt i trynet. Atter andre opplever å møte seg selv i døren i måten de argumenterer på.

Zaniar Matapour får sikkert en rettferdig dom. Norge har jo et glimrende rettssystem. Mye tyder på det. Men en del tyder på det motsatte også. Det er nok å nevne Stortingspolitikere som grafser til seg av statens penger, Baneheia-saken, Båtsertifikat-saken, Birgitte Tengs-saken og Lørenskog-saken. Her skal nok rettferdigheten skje fyldest. Lykke til. Vi går som vanlig spennende tider i møte for de som liker slikt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s