Livsvisdom med bygdeperspektiv

Kong vinter har ytt motstand her i bygda i år. Men for tre uker siden ble brøytstikkene fjernet i veien opp forbi her jeg bor. Det tolket jeg som et sikkert vårtegn. Siden det har jordene i nærområdet blitt grønnere og grønnere dag for dag, og de mest gjenstridige sneflekkene har også blitt borte. Men det har vært hvitt av sne tre morgener jeg har våknet opp i løpet av den tiden som har gått siden brøytestikkene ble fjernet. Så årstidene kjemper en kamp om hegemoniet som bølger frem og tilbake helt uten at vi har noen innflytelse over det og uten innblanding fra VAR.

I dag når jeg kom hjem fra jobb kunne jeg betrakte et 40-talls nye naboer på jordet nedenfor meg. Årets lamme kull hadde for første gang fått slippe ut av sauefjøset og føle moder jord under klovene sine. Mødrene deres – sauene – satte også pris på friheten, glemte sine moderligere plikter og løp rundt på jordet og koste seg. Dermed stod en bråte lam igjen og brekte fortvilet etter sauemødrene sine mens de nølende stiftet bekjentskap med det nye underlaget. Litt av et skuespill som utspilte seg der altså.

Jeg måtte ned og ta det hele litt nærmere i øyesyn etter at middagen var fortært. Slo av en passiar med sauenes matmor – budeien/jordmoren. Hun kunne fortelle at de første lammene ble født 20. april, mens de siste bare var 3 dager gamle. De sistnevnte holder seg fortsatt i sauefjøset inntil de er klare til å eksponeres for naturens luner.

Vel naturen går sin gang. Ubesværet av hvilke nyheter som gjør seg gjeldende i kongeriket.

Her om dagen måtte jeg smile litt for meg selv når jeg registrerte at SV mener at regjeringen øker forskjellene i befolkningen. Akkurat som om de forventer at en sentrum/høyre regjering skal føre SV politikk. Å bruke skattepenger til å utjevne velferds forskjeller er sosialisme. Det er SV politikk. Skattepenger skal gå med til å dekke fellesutgifter. Det vil si drift av skoler, sykehus, Politiet, Forsvaret, veier og så videre. Punktum. Der er jeg helt på linje med skipsreder Herbjørn Hansson, som uttalte dette i podcasten til Hanne Skartveit for en tid tilbake. Skartveit protesterte høylytt, mens jeg nikket anerkjennende.

SV leder Audun Lysbakken har nylig kjøpt seg hytte oppe i grenda der jeg også har hytte. Jeg må visst ta ham i skole og lese ham noen Pauli ord ved leilighet. Nå som han ter seg som en kapitalist og gjør det han kan for å heve seg over de som lever under fattigdomsgrensen på fritiden bør han kanskje tilpasse budskapet noe.

Men uansett hvordan Lysbakken kommer til å reagere på mitt foredrag: jeg tenker nok at hvis sosialistene får styringsgrunnlag i Norge vil de forvalte det slik sosialister med makt ellers i verden forvalter det.

De presenterer politikken sin med henvisning til sagnhelten Robin Hood. Tar fra de rike og gir til de fattige. I realiteten er de ulver i fåreklær. Toppene karrer til seg det de klarer av private privilegier mens massene sitter igjen med Svarte-Per; smuler og begrensninger.

Else-May Norderhus fikk litt oppmerksomhet her om dagen fordi hun ytret «kan se ut som om NRK er muslimsk» på sin Facebook profil. Hun hadde observert det resten av det TV tittende norske folk hadde observert. At den kristne høytiden Kristi Himmelfartsdag hadde gått upåaktet hen hos statskanalen, mens dekning av Id – muslimenes fest for å feire avslutningen på fasten – ble markert så grundig på NRK1 at det satte hele gullrekka på sidelinjen. En hel fredagskveld. Slikt kan føre til identitetskriser i brede lag i befolkningen men det bryr tydeligvis ikke NRK seg noe om. Det er nok planer om å bli fullintegrert på Ensjø som er overordnet der i gården nå.

Norderhus la seg flat, som det er blitt så populært å gjøre nå for tiden når man finner ut at man har ytret noe mainstream media har fastslått er politisk ukorrekt. Ydmykhet er tydeligvis en politisk dyd som skal fange massene. Jeg liker politikere som står opp for egne meninger. Ikke slike som føyer seg som sivet når bølger slår inn over strendene.

Selv folkekjære Charter Svein har blitt skjøvet ut i kulden nå. Forsøkt straffet for å tenke og mene på selvstendig grunnlag. Dit har vi kommet. Tenk å bli stoppet av politiet for å ha deltatt i 17. mai tog da. Godt «17. mais tog-far» Henrik Wergeland slapp å oppleve det. Nordmenn er lydige flokkdyr. Politikere med våte drømmer om å bedrive forbudspolitikk har fått sin gullalder takket være et visst unevnelig influensavirus. Karrierens høydepunkt.

Når gullalderen er over må de kan hende finne seg en saueflokk de kan gjete her på bygda. Når jeg sitter her i skrivehulen og betrakter de nyfødte lammene der nede på jordet der de utforsker bakken under seg med betimelig respekt tenker jeg at det er viktig å anerkjenne betydningen av bakkekontakt. Det får bli denne kveldens dose av livsvisdom direkte her fra grasrota på bygdene.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s