2020 – et tilbakeblikk

Da sitter jeg atter igjen her i min bloggerhule, skuer ut over et Valdres landskap akkurat slik det skal se ut på denne tiden av året og lar meg inspirere. Sneen har dekket landskapet med sin beskyttende hvite kappe.

Wienerfilharmonikerne. Her med årets dirigent Riccardo Muti.

Wienersymfonikerne har kommet frem til nest siste nummer i sin årlige nyttårskonsert. Perlen «An Den Schønen Blauen Donau». Jeg senker skuldrene og lar mitt sinn fylles opp med etterlengtet åndelig nytelse. I år spiller orkesteret i en tom Wiener Musikverein. Covid-19 har lagt sine premisser også her.

Det er tid for å gjøre et tilbakeblikk på året 2020. Et år vi jordboere brukte mye av vår tid og energi på å stirre døden inn i hvitøyet. Denne gang i det fryktede viruset Covid-19 sin skikkelse. Mange har måttet senke blikket og gi tapt. 1,8 millioner mennesker i skrivende stund. Mens vi andre har forsøkt å stirre trassig tilbake så godt vi har kunnet, og yte vårt lille bidrag til å begrense uvesenets utbredelse. Vi har nyst og hostet inn i armhulen, spritet hendene våre i tide og utide, sittet på hjemmekontor, brukt munnbind, overholdt karantenevedtak, testet oss, unngått reisevirksomhet og nærkontakt selv med våre aller mest nære og kjære.

Selv nyttårsfeiringen har gått på sparebluss i år. Jeg var heldig og har hatt besøk av nær familie som jeg har forsøkt å traktere med det beste huset kan oppdrive som seg hør og bør.

Josefine Frida Pettersen parodierte Carina Dahls fremførelse av «Shadow» i 17. mai forestillingen til Det Nye Teateret i Trondheim

Mange næringsdrivende har opplevd dramatiske fall i sin omsetning, og har måttet gjøre tilsvarende dramatiske tilpasninger i sin virksomhet. Arbeidstakere har derfor blitt tvunget ut i permittering og arbeidsløshet i hopetall. Vi her i Norge har nydt godt av det sikkerhetsnettet myndighetene har vært så heldige å kunne disponere. Mens armod og elendighet har fått langt bedre levevilkår i andre deler av verden.

Men til tross for dette dystre bakteppet: 2020 har som sine forgjengere bestått av korte glimt av lykke. Korte glimt av glede. Korte glimt av vennskap. Korte glimt av sorg. Korte glimt av misèrer. Vi som har vært så heldige å få oppleve livets gave har atter igjen kunnet konstatere at livet er en symbiose av alle store og små opplevelser og følelsestilstander hverdager, fritid og festivitas bringer.

Victor Hovland

2020 har vært innholdsrikt på mange fronter. Jeg synes igjen det er moro å konstatere at norske idrettsutøvere hevder seg på topp internasjonalt nivå i verdensidretter som friidrett, tennis, golf og fotball. Så synes jeg det er gledelig at mange nordmenn synes å ha gjenoppdaget Norges fortreffelighet som ferieland. I og med at mulighetene til å reise til utlandet er sterkt begrenset har nordmenn vært tvunget til å tenke alternativt. Og har i stor grad vært begeistret over det de har fått oppleve slik jeg tolker det.

Tone Damli

Hvordan har bloggåret vært da? Vel. I 2020 har jeg publisert 13 blogginnlegg. De har blitt lest, i tillegg til at gamle schlagere som «Monopol og kjøtthuers misjon her i livet», «Rolv Wesenlund in memorandum» og «Høysesong for en økonom. Og et nytt skråblikk inn i rampelyset» har hatt massevis av visninger. Bloggen og blogginnleggene mine har i 2020 hatt 2.289 visninger og 1.474 besøk. Det er 29 % økning fra året før i visninger, som gir «all time high». Kanskje er det en Corona-effekt at folk der ute har brukt mer tid på å lese blogger. Besøkene har kommet fra 38 land «world wide» i tillegg til Norge. Bloggen er lest i USA og Canada, Trinidad & Tobago, Sør Afrika, Vietnam, Brasil, India, Storbritannia og Singapore. Blant annet. Dette gjør ikke Sofaorakelet til en av kongerikets største blogger. Langt derifra. Men jeg har også i år hatt glede av bloggingen, og flere besøkere har gitt uttrykk for at de har satt pris på bloggingen min. Det holder fortsatt som drivstoff for meg.

Jeg har som vanlig vist interesse for smått og stort. Refleksjoner rundt observasjoner og opplevelser er festet til blogglerretet. Jeg har skrevet om hendelser, strømninger og saker som har fått utvikle seg til å bli interessante. Norsk og nordisk politikk. Internasjonal politikk. Saker i nyhetsbildet. Kulturliv. Podcaster. Klima og miljø. Mennesker jeg beundrer og som trenger en utstrakt hånd er sett og anerkjent. Som Christer Falch, Tone Damli, Thomas Selzer, Truls Svendsen, Eyvind Hellstrøm, Donald Trump, Joe Pesci, Brad Pitt, Fredrik Solvang og Josefine Frida Pettersen.

Covid-19 var jeg tidlig ute med å ta med i mine bloggbetraktninger. 13. mars ble blogginnlegget «Armageddon» publisert der mine første tanker rundt dette ble formidlet. Nå får vi bare håpe at vaksinene gjør «vei i vellinga» og bekjemper viruset en gang for alle. Så får vi heller etterhvert glede oss over alle de positive erfaringene pandemien tross alt har brakt oss i form av nyvinninger fordi vi har vært tvunget til å tenke alternativt.

Videre har Kongehuset måttet tåle et kritisk lys fra bloggen i år også. Jeg har inntatt forsvarsrollen på vegne av mennesker som jeg mener er urettferdig behandlet. Mens journalist standen, enkelte kunnskapsløse politikere og andre som urettmessig har gjort krav på en plass i offentligheten har fått sitt pass ettertrykkelig påskrevet på en begrunnet måte. Jeg har forsøkt å sette ting inn i perspektiv.

Men også i år har jeg kanskje i aller størst grad skrevet om de nære ting. Dykking i min families røtter. Reisebetraktninger. Om vennskap og betydningen av venner. Om forbilder og ting som inspirerer. Om alenetid og hva som er viktig for å få hverdagene til å gå rundt.

Jeg takker alle lesere av bloggen for følget i året vi har lagt bak oss. For alle hyggelige tilbakemeldinger. All konstruktiv kritikk. Velkommen tilbake i 2021. Fortsett og lik og del på sosiale medier. Fortsett å kommentere innleggene. Fortsett å svare på des små spørreundersøkelsene som ledsager blogginnleggene. Jeg synes det er hyggelig og interessant å høre hva dere mener om det jeg skriver. For jeg kommer til å fortsette å skrive. Det er antakelig det eneste jeg vet med sikkerhet om 2021. Resten blir synsing og forhåpninger. Godt nytt år.

 


 

 

<a href=»http://blogglisten.no/blogg/sofaorakelet.wordpress.com/»><img src=»//blogglisten.no/img/blogglisten.png» alt=»Blogglisten» /></a><img height=»0″ border=»0″ width=»0″ alt=»hits» src=»//hits.blogsoft.org/?eid=3467″ />

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s