USA still needs to be made great again. Finish the job.

Presidentvalget I USA er over oss igjen. Det er igjen nesten forunderlig å se så mye plass media avgir for å «opplyse» det norske folk om hvilke politiske kjensgjerninger og strømninger som gjør seg gjeldende på den andre siden av Atlanterhavet for tiden.

Som i tidligere valg tenderer norsk media til å sympatisere med det demokratiske partiets kandidat. Med en medfølgende fare for å gi til beste en skjev fremstilling av virkeligheten og ubalansert dekning av daglige nyheter.

Thomas Seltzer er kjent gjennom sitt virke som gitarist i det norske bandet Turboneger. I de senere årene har han fått slippe til i NRK og laget ulike debatt- og dokumentar programmer. «Trygdekontoret» og «Natta Norge» for å nevne noen. Seltzer er oppvokst i USA. Nå i den senere tid har han laget en dokumentarserie for NRK der han har reist rundt i USA og loddet stemningen. Han oppsøker distrikter i USA der velstandsutviklingen har gått i distinkt feil retning de siste 40 årene. Industriområder som har tapt i konkurransen mot asiatiske og europeiske virksomheter blant annet.

Nettopp slike områder danner utgangspunkt for den analysen Donald Trump og hans støttespillere gjorde i 2015/16. Det ble grunnlaget for Trumps kampanje som ledet frem til hans for noen noe uventede seier i presidentvalget i 2016.

Grunnlaget for Trumps oppslutning er nemlig nettopp at den negative velstandsutviklingen har fått lov til å pågå over flere tiår uten at de valgte karrierepolitikerne har klart å sette inn motkrefter og gjøre noe med det. Det politiske systemet har med andre ord sviktet sitt lands innbyggere og mislyktes i å oppfylle sitt mandat.

Resultatet av presidentvalget i 2016

Når de tradisjonelle politikerne ikke lykkes over tid med tradisjonell politikk, slipper selvfølgelig velgerne utradisjonelle politikere til med utradisjonelle virkemidler og utradisjonell politikk. Slik er det demokratiske systemet på sitt beste. Når politikerne får tunnelsyn kan velgerne ta grep basert på sitt klarsyn.

Trump har vist seg som en handlekraftig mann, og har systematisk gjort tiltak for å gi det amerikanske næringslivet bedre vilkår for å hevde seg i konkurransen internasjonalt og derved trygge eksisterende og skape nye arbeidsplasser.

Slik sett har Trumps presidentskap oppfylt sine valgløfter. Han hadde antakelig lyktes enda bedre om han ikke hadde vært nødt til å bruke energi og ressurser på å forsvare seg mot alskens grunnløse beskyldninger om diverse ureglementerte handlinger. Dette fortonet seg mer enn noe som en målrettet kampanje for å redusere presidentens makt og bevare det eksisterende statsapparatets makt til tross for dets manglende evne til å lede landet inn i en mer velstående fremtid. En undergravelse av den faktiske folkeviljen med andre ord.

Største bedrift i hver stat i USA

Det er viktig å være klar over at på listen over USAs 10 største arbeidsgivere troner U.S. Department of Defence på toppen med ca 2,8 millioner ansatte på lønningslisten. Kjøpesenterkjeden Walmart er på topp blant private bedrifter med ca 2,3 millioner ansatte. Den 10. største private arbeidsgiveren UPS (United Parcel Services) har ca 375.000 ansatte. Så her skal det mye til for å nå opp. USAs befolkning består av ca 325 millioner mennesker. Den store majoriteten av amerikanske bedrifter består av små lokale private virksomheter. De har fått bedre levevilkår under de siste 4 års ledelse.

Så har Trumps utradisjonelle handlingsmønstre og måter å uttale seg på skapt skarpere fronter og derved mer engasjement og interesse rundt amerikansk politikk blant folk flest. Det er positivt for de demokratiske prosessene.

Nå i 2020 har selvfølgelig Covid-19 satt en effektiv stopper for den gunstige utviklingsretningen Trump har ledet landet inn i.

Jeg er ikke like sikker på at Trump går seirende ut av valget denne gangen som sist. Meningsmålingene er ikke i favør av Trump. Det var de ikke tilsvarende ved siste valg heller, så betydningen av disse må ikke overvurderes. All erfaring tilsier at intet er avgjort før alle stemmene er talt opp. Så det er fortsatt håp om at Trump får nødvendig støtte til å fullføre jobben med å gjenreise USA til tidligere tiders storhet.

Når motkandidaten fremstår som gammel og pleietrengende må det jo bare være håp. Det USA trenger nå er det motsatte nemlig vitalitet og handlingskraft hos den sittende president. Det får man med Trump i rikt monn. Men vi er på sidelinjen og kan ikke annet gjøre enn å sette vår lit til amerikanske velgeres grunnleggende fornuft. Den bør respekteres.

 

 


https://www.backgroundchecks.com/community/Post/5836/Top-10-Largest-Employers-in-the-USA

<a href=»http://blogglisten.no/blogg/sofaorakelet.wordpress.com/»><img src=»//blogglisten.no/img/blogglisten.png» alt=»Blogglisten» /></a><img height=»0″ border=»0″ width=»0″ alt=»hits» src=»//hits.blogsoft.org/?eid=3467″ />

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s