Paradise is a state of mind

Mine venner og de jeg følger på sosiale medier teppebomber meg med feriebilder for tiden. God stemning. Solnedganger. Grilling på terrassen eller på brygga. Stolte fjelltoppbilder eller båtbilder. Bading. Fisking. Golf. Utepils med gjengen. Et glansbilde av livet.

Jeg lurer på hva som blir stående som de viktigste minnene fra sommeren 2020. Minnene er i hovedsak fra Norge. Det er kanskje det mest udiskutable. Ellers står det klart for meg at paradis ikke er ett sted. Paradis er en sinnstilstand, som kan oppnås hvor som helst der man trives.

Men det er litt tidlig å gjøre opp status for sommeren. Jeg var noen dager i Oslo midt i juni for å besøke familie og venner. En oval helg. Ellers har jeg holdt meg her i Valdres. Jeg har hatt 4 feriedager. Resten blir tatt senere i august eller i september. Vi får se. Men med 15 minutter til hytta lever jeg i en slags symbiose av arbeid og ferieliv for tiden. De fine ettermiddagene og kveldene tilbringes på hytta eller på fjelltur i de nære herligheter. Det er enkelt å bare pakke med seg litt middag og kaffe i piknik kurven min og reise opp på hytta etter jobb eller i helgen. Oppvasken tas med hjem og settes i oppvaskmaskinen etterpå.

Jeg har hatt flere besøk av familie og venner her i sommer også. God mat, turer og kos. Det er alltid hyggelig.

Her om dagen lå det en sau med sine to lam i solveggen hjemme når jeg kom hjem fra jobb. Det virket som de koste seg. Det er dem vel unt. Et stemningsbilde fra livet her. Vel lever sauene et fritt og deilig liv her. Ulv og bjørn har valgt andre dalfører i sommer. Men været har vært skiftende i juli. Vått, kaldt, vindfullt og varmt og helt topp om hverandre i et rivende kjør. Greit å ha solid tak over hodet når det er nødvendig.

Litt kjølige og våte dager har blitt brukt til å rydde i skogen. Både rundt hytte og hjem. Jeg har kjøpt meg ny motorsag må vite. Den er behørig innviet og funker som en kule.

I forrige uke var Truls Svendsen og Eyvind Hellstrøm i Valdres. Det går ikke upåaktet hen her. De gjorde opptak til en ny sesong av Truls ala Hellstrøm. Vi får se til høsten hva de har kokt i hop. Men Valdres er ikke større enn at man har noenlunde kontroll over hva vi får se. Noen kjenner noen som … Så jeg kan røpe med relativt stor sannhetsgehalt at det blir gatebilløp på NMK Valdres sin bane i Aurdal (dit har jeg utsikt til fra min terrasse), mat tilbereding på Danebu og besøk på Stølsvidda hos lykkelige griser. Sikkert en tur innom en rakfisk produsent eller tre også. Man kan ikke lage matprogram i Valdres uten det. Uansett: det blir god Valdres reklame. Det er uunngåelig om man ikke er helt talentløs i å sette sammen vakre naturbilder og matpresentasjon. Det er ikke teamet Truls og Hellstrøm hadde med seg.

Jeg kommer akkurat tilbake fra en tur til Danebu nå jeg. Har vært en relativt hyppig gjest der i sommer etter at de åpnet opp etter rehabilitering. Stedet har fått en ansiktsløftning. Tror jeg har vært igjennom hele pizzamenyen (5 varianter) og nå er jeg i gang med a la carte menyen. I dag var det ovnsbakt ørret servert på en seng av lune grønnsaker med små poteter og smørsaus til. Virker kanskje litt i overkant ekstravagant på en vanlig mandag. Men det var i grunnen helt passe. I min verden er mandag fiskedag. Det har det bestandig vært. Etter middag var det å nyte panorama utsikten på Danebus terrasse. Følge solens vandring mot de snødekte toppene i Jotunheimen i nordvest. Akkompagnert av en kopp deilig kaffe.

Det ble ikke vin til ørreten, jeg tok bilen de 10 minuttene det tar å komme seg til Danebu hjemmefra. Men det ble en whisky og litt blogging i skrivehulen når jeg kom hjem i stedet. Det får duge. Om paradiset er en sinnsstemning oppholder jeg meg nok der relativt hyppig nå for tiden.

Fortsatt god sommer.


 

<a href=»http://blogglisten.no/blogg/sofaorakelet.wordpress.com/»><img src=»//blogglisten.no/img/blogglisten.png» alt=»Blogglisten» /></a><img height=»0″ border=»0″ width=»0″ alt=»hits» src=»//hits.blogsoft.org/?eid=3467″ />

Paradis er et persisk ord som oftest blir oppfattet og identifisert med Edens hage eller Himmelen. Ordets opprinnelig mening er en «avlukket hage» eller «kongelig jaktområde». Begrepet kom inn i jødisk (og etterhvert også kristen) trosforestillinger som en gresk oversettelse for Edens hage i Septuaginta. Det er stundom også identifisert med «Abrahams skjød», oppholdsstedet for de rettskafne døde som venter på Dommedag. I Evangeliet etter Lukas forteller Jesus en angrende kriminell som er korsfestet ved siden av ham og de vil bli sammen når jorden er blitt gjenopprettet som paradis: «Sannelig, jeg sier deg: I dag skal du være med meg i paradis.»

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s