Survival-kit for nye Valdriser?

Tidlig sengetid i kveld. Tid for blogging. All annen konstruktiv innsats i Valdres er fånyttes i dag. I alle fall for en innflytter. Har det vist seg. Fortsett å lese, så forstår du snart hva jeg snakker om.

Planen for kvelden var å kjøre opp til det nye huset mitt i Aurdal, måke litt sne i innkjørselen og foran garasjen og hente en koffert. La det likegodt være sagt med en gang: ingenting av planen ble oppfylt.

Det har snedd i hele dag. Tett. Har kommet ca 10 cm vil jeg anslå. Det er meldt fortsatt snefall i natt og i hele morgen. Til dels mer intensivt enn det som har vært i dag.

Jeg ble sittende lenge på kontoret i dag. Klokken var nærmere 18.30 når jeg bakset meg bort til kjøpesenteret og videre bort til leiligheten min midt i Fagernes. Jeg hadde tenkt å spare tid og ta en rask middag på spisestedet i første etasje der jeg bor. Der var det stengt kl 17.00 mandager og tirsdager. Det var nytt. Første strek i regningen. Vel, da får jeg kjøpe meg noe lettvint på vei til Aurdal da ble plan B. I mitt hode.

Jeg ble litt heftet av et par telefoner, og måtte sende en mail før jeg kom meg i utfartsmodus. Tok med meg understellet på et spisebord på vei ned trappene. Er i ferd med å tømme leiligheten og flytte inn i huset i Aurdal må vite. Så da gjelder det å utnytte alle turer. Ta med litt hver gang.

Så langt alt vel. Da var det bare å sette understellet nederst i trappen. Gå ut ytterdøren. Trosse snedrevet og gå de 50 metrene bort til bilen. Kjøre bilen bort til døren. Lempe inn understellet i bilen og komme seg til Aurdal. Easy peasy.

Vel. Et 10 cm tykt snelag på bilen måtte feies vekk. Det var ikke akkurat nybrøytet på gårdsplassen, men «her er det bare å gi full gass ut av sneskovlene» tenkte jeg. Det går bra. Rart i grunnen at det ikke var ryddet. I og rundt Fagernes er traktor tettheten ganske høy. Vanligvis er byen ryddet for sne etter et snefall på null komma svisj. «Alle mann til pumpene» pleier å være omkvedet.

Full gass ja. Jeg kom kanskje 20 cm frem. 10 tilbake. Men jeg sank allermest nedover i sneen. Under sneen  var det is. Etter å ha forsøkt å jukke meg frem og tilbake i noen minutter for å forhåpentligvis finne nok feste til komme ut, fant jeg ut at dette gikk bare ikke.

«Jeg trenger spade og strøsand for å komme meg ut av dette», tenkte jeg. Og labbet slukøret av gårde. 100 meter bort til bensinstasjonen midt i Fagernes. «Har dere spade?» Den spinkle unge damen bak disken gikk ut på bakrommet og fant stasjonens spade. «Har dere ikke spader for salg? Neivel.» «Prøv Coop’en» pep det fra den spinkle.

Coop’en ja. Nye 100 meter tilbakelagt i snedrevet. Coop’en er selve livsnerven i en bygd med respekt for seg selv. Oppe til 23 mandag til fredag. Lørdag til 21 og søndag til 18. Klart de hadde spade. Strøsand også. Til og med en frossen pai til middag ble handlet.

Oppstemt av å ha styrket våpenarsenalet til bekjempelse av vinteren, og med en mer og mer skeptisk holdning i forhold til å kjøre de 12 kilometrene til Aurdal på dette føret ringte jeg naboen i Aurdal og spurte om snemåkings-råd. Sneværet skulle vedvare utover uken, og jeg skal til Oslo onsdag og være der resten av uken. Naboen hadde selvfølgelig avtale med en bonde med traktor. En bonde jeg nå har nummeret til. Har sendt ham en SMS må vite.

Så ble spaden innviet. Jeg fikk spadd tilstrekkelig rundt bilen til at jeg fikk den tilbake på sin plass. Jeg hentet understellet til bordet og fikk lagt det bak i bilen. Om ikke bilen kom til bordet fikk bordet komme til bilen, for å smette inn med en lett omskrivning av et mer svulstig og kjent uttrykk.

«Det var så langt jeg kom i dag» tenkte jeg så. Opp trappen, på med ovnen og inn med de frosne paiene. Jeg rakk nesten middag før Kveldsnytt. Blogging i sengen ble plan C i dag. Men den best fungerende av dem alle.

«Fullt kaos i Oslo i dag» kunne en av mine kolleger meddele på kontoret tidligere i dag. «Det har sikkert kommet et par centimeter sne der. Landets glatteste par centimetre med sne» ble det fnyst.

Velkommen til Valdres. All ferdsel på eget ansvar. Survival-kit deles ikke ut over en lav sko. Den må fortjenes.


<a href=»http://blogglisten.no/blogg/sofaorakelet.wordpress.com/»><img src=»//blogglisten.no/img/blogglisten.png» alt=»Blogglisten» /></a><img height=»0″ border=»0″ width=»0″ alt=»hits» src=»//hits.blogsoft.org/?eid=3467″ />

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s