Trump for president?

Forretnings mogulen og president kandidaten Donald Trump er stadig i nyhetsbildet om dagen. Omtalen av ham og gjengivelsen av hans mange utspill i kampen om å bli valgt til USAs 45. president i valget 8. november 2016, er nokså entydig i norske medier. «Katastrofe om denne mannen blir president».Trump5 Det er det budskapet norske journalister og politiske kommentatorer har samlet seg om. Jeg kan ikke huske sist de hadde rett, når budskapet har vært så unisont nedsettende. Dette smaker av undervurdering. Både av USA som demokrati betraktet, amerikanske velgere og kanskje ikke minst Trump selv. Når han nå står igjen som det republikanske partiets presidentkandidat, må han nødvendigvis ha noe og fare med, og mange mektige støttespillere og velgere bak seg.

Er det trolig at amerikanerne tar feil, og en håndfull norske «bedrevitere» har rett? Min generelle skepsis overfor norske journalister har ledet meg til å gjøre noen egne undersøkelser. Jeg tillater meg i all beskjedenhet å dele dem med dere her.

Om mine undersøkelser gir noen fasit i forhold til om Trump vil kunne egne seg som USAs president, får lesere av bloggen nesten gjøre seg opp egne oppfatninger om. Men at bildet er litt mer sammensatt enn det norske medier gjengir, burde vel ikke overraske noen.

Trumps forhold til kvinner

Første gang Donald Trump for alvor gjorde seg bemerket i norske medier, må ha vært i 1998. Da ble den da 52 år gamle amerikaneren ved flere anledninger av amerikanske og norske medier avbildet sammen med den norske 25 år gamle studenten og kosmetikk-arvingen Celine Midelfart. Trump1Både i offentlige og mer private sammenhenger. Med dertil hørende spekulasjoner.

http://www.vg.no/rampelys/celina-benekter-romanse/a/28427/

For egen del konstaterer jeg at frøken Midelfart har etablert et ubestridt ry som en av Norges aller vakreste kvinner. Og dyktigste forretningskvinner. Jeg konstaterer også at hun er en av mange vakre kvinner som har figurert i Trumps nærmeste sfære. Trump er inne i sitt tredje ekteskap, og er kjent for å eie selskapet som står bak Miss Universe konkurransene. Han solgte sistnevnte i 2015.

http://www.businessinsider.com/donald-trump-sells-miss-universe-img-2015-9?r=US&IR=T&IR=T

Jeg avslutter kvinne avsnittet med å konstatere at Trump følger sine drømmer i sine tilnærminger til kvinner. Å omgi seg med vakre kvinner er vel en hver manns drøm. Jeg kan godt identifisere meg med det, og synes dette er en sympatisk del av Trumps omdømme. Det å kunne tiltrekke seg kvinners oppmerksomhet, pleie omgang med kvinner, løfte dem frem og få dem til å føle seg vel i hans selskap er egenskaper som også kan være nyttig for USAs president. De utgjør tross alt 50 % av velgermassen.Trump2

Forretningsmannen Trump

Trump ble født inn i en stor eiendoms virksomhet. Hans far Frederick Trump bygget i løpet av 1950- og 60 tallet opp et stort eiendoms imperium basert på leilighetskomplekser i New York. I bydelene Brooklyn, Queens og Staten Island. Etter å ha utdannet seg innen økonomi, gikk Donald i lære hos sin far og overtok firmaet i 1974. Da konsentrerte han selskapets virksomhet på Manhattan i New York. Hans åpenbare forretningsmessige teft og sosiale evner gav selskapet en nær sagt eventyrlig vekst.

Trumps mange forretningsbygg og hoteller ble fremtredende kjennemerker i New York gjennom massiv og målrettet merkevarebygging og markedsføring. Trump Tower, Grand Hyatt og Trump World Tower for å nevne noen. Eiendomsvirksomheten spredte seg etter hvert også til en rekke andre amerikanske byer, og enkelte andre land. Varemerket Trump ble også etter hvert forbundet med en rekke produkter innen klær, parfyme og uteliv.

Trumps lederevner og evne til å forvalte og utvikle forretningsposisjoner er tydelige. Gjennom TV serien «The Apprentice» ble disse egenskapene eksponert for et stort publikum, og hans posisjon som en som lykkes med å eie, lede og drive store forretnings virksomheter ble grundig befestet.

Hans livsstil omgitt av luksus og glamour innebærer også at Trump har legemliggjort «The american dream». Det å sette seg hårete mål og nå dem har gjort ham til et forbilde for millioner av mennesker i USA og store deler av den vestlige verden.Trump3

Politikeren Trump

Som politiker er Trump foreløpig et nokså ubeskrevet blad. Det kan innebære utfordringer i forhold til å få innpass i det etablerte politiske miljøet.

Men i de store velgergruppene Trump appellerer til, er ikke dette noe stort problem. Denne gruppen mener at det må grunnleggende endringer til i USA for å løse de store utfordringene landet står overfor. De merker kanskje de store problemene landet har «på kroppen». Innen kriminalitet, rasemotsetninger, arbeidsledighet, fattigdom, bostedsløshet, utdannelse, ulovlig innvandring og så videre. I deres øyne har det etablerte systemet forsøkt å takle disse utfordringene på tradisjonelt vis lenge nok uten å lykkes.

Det Trump tar i, blir gull har det vist seg. Slagordet «Let’s make America great again» er ikke tilfeldig valgt.

Som i Norge ser politikere i USA på seg selv som en slags «herreklasse» i samfunnet. De glemmer i stor grad at forutsetningen i et demokrati er at de er folkets tjenere. Dette skaper større og større frustrasjon i befolkningen.

Ellers er ikke det å være politiker på det nivået Trump nå sikter mot så ulikt det å ha en toppleder posisjon i næringslivet. Representasjon, small talk, nettverksbygging, statesmanship. Alt dette behersker Trump. I tillegg til det å lede organisasjoner mot definerte mål.

Konkurransen

Når det nærmer seg valg i USA, er frontene nokså enkle å definere. Det er Demokrater mot Republikanere, Clinton mot Trump. Clinton er en lett motstander. Lett i forhold til John Kasich, Ted Cruz, Marco Rubio og Jeb Bush for å nevne noen av de republikanske kandidatene Trump har distansert i nominasjonskampen. Lett fordi det er så mye å kritisere henne for. Og mage følelsen stemmer dårlig overfor henne hos de fleste amerikanere.

Hva har Hillary Clinton å vise til som skulle kunne gjøre henne skikket som USAs 45. president? Ingen ting som ikke overskygges av det hun kritiseres for. Offisiell e-post dialog som USAs utenriksminister på sin private mail adresse? Dette er dårlig dømmekraft som ikke indikerer president materiale.

Hun skal altså ha det kontoret som sin base, der hennes mann i 1995/1996 forrådte henne, utnyttet sin stilling som USAs president og begikk utroskap med en ung medarbeider i Det Hvite Hus. Det er ikke så lett for menigmann å forstå mye av dette. Derimot får de fleste dårlig smak i munnen av tanken på dette. Kenneth Starrs rapport til Kongressen om denne saken er offentlig tilgjengelig, og minner i mange henseender mer om erotisk litteratur enn om saksdokumenter til USAs parlament.

http://www.washingtonpost.com/wp-srv/politics/special/clinton/icreport/6narritii.htm

Lewinsky skandalen representerer en av de definitivt minst ærefulle hendelser som USAs president og Det Hvite Hus har vært involvert i. Få vil dit igjen. Let’s make America great again.Trump4

Alder

Trump blir 70 år i 2017. Kun Ronald Reagan har blitt valgt til president i så høy alder tidligere. Reagan ble den eldste presidenten «in office». Han var 77 år da han forlot Det Hvite Hus etter to perioder i 1989. Men Reagan regnes som en av de mest handlekraftige og populære presidenter i nyere tid. Så høy alder er ingen stoppfaktor i USA. Her blir man anerkjent for sine bedrifter, alder er underordnet. Reagan hadde forøvrig samme slagord som Trump i sin kampanje i 1980. Dessuten representerer ikke Hillary Clinton noe vesentlig annet aldersmessig. Hun blir nemlig også 70 i 2017.

Oppsummering

Vel. Ta det for det det er verdt. Man skal ikke anstrenge seg mye for å konstatere at det bildet som tegnes av Trump i norske medier er lite nyansert. Kvinnetekke, suksess faktor, wow faktor, motsvar til et politisk system med liten tillit, svak konkurranse og vitalitet er blant sikkert mange faktorer som er tillagt liten vekt.

Jeg tror det kan bli Trump som trekker det lengste strået 8. november. Det tror jeg kan bli det beste for USA med nåværende forutsetninger. For verden også. Dette baserer jeg på tilgjengelig informasjon. Ikke norske medier. I tillegg det som avgjør enhver velgers valg av seddel i valgavlukket; magefølelse. I hope America gets great again.


Les også:

https://no.wikipedia.org/wiki/Donald_Trump

 

4 responses to “Trump for president?

 1. Hmmm, jeg blir skremt av tanken på at Mr Trump kan bli president. Jeg tror ikke han blir det. Det vil føre til en endring i verden jeg ikke tror er god. Du glemmer en viktig detalj når det gjelder egenskaper til en politiker. De må også være glad i mennesker, ikke bare penger. Jeg har ikke sett noen sider av presidenkandidaten der denne siden kommer fram. Og Hillary, hun kan da ikke lastes for noe som hennes mann gjorde? Hun har vist en fantastisk egenskap å stå i stormen og komme styrket ut av den.
  Forøvrig bryr jeg meg ikke noe spesielt om hvem som blir president, det får bli opp til USAvelgerne.
  PS – kjekt å høre fra sofaorakelet igjen. Lenge siden sist 🙂

  Liker

  • Ser ut som om du bryr deg en hel del 😀 . Spennende blir det 8. november, i alle fall.
   Poenget mitt når det gjelder Clinton familien, er at jeg tror USA er lei av å høre om dem og deres demoner. Velgerne kommer til å slå fast at det å bli president i USA handler om mer enn det å overvinne gamle familie traumer er min analyse/prognose.
   Ellers har jeg en annen oppfatning enn deg når det gjelder om Trump er glad i mennesker eller ei.

   Likt av 1 person

 2. Tilbaketråkk: The sporadic blogger – om å sove på vakt | sofaorakelet·

 3. Tilbaketråkk: sofaorakelet·

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s