Norsk dugnadsånd

I min oppvekst var dugnad et naturlig tilbakevendende element. Når noen skulle male eller beise hus eller hytte i vår familie, ble det alltid kalt inn til dugnad. Likeledes når for eksempel noen skulle flytte, eller annet arbeid skulle gjøres som vi fint kunne fikse selv. Da jobbet vi som besatt i noen timer mens det stod på, og så hadde vi det hyggelig over et måltid mat eller kaffe og kaker etterpå.Dugnad1

Så vi utgjorde nok et «tapt marked» for malermestre, flyttebyråer og dets like.

Men det var lærerikt. Man lærte seg at man kunne fikse mange ting selv, og fikk økt selvtillit ved det. Nå hadde vi mye kyndig kompetanse i familien da, som lærte sine «triks» villig vekk.

Jeg ble også vant til at idrettslagene jeg var med i, stadig hadde dugnader. Det var loftsryddinger, skogrydding(!), vi satte sammen brettspillpakker, og malte, stelte hager, måkte snø osv. Det gav «klingende mynt» i idrettslagets kasse, og det gav godt samhold blant oss som stilte opp. «Team-building» kalles slikt i dag.

Jeg merket meg at den profilerte Celtic manageren og tidligere Strømsgodset-treneren Ronny Deila Dugnad6uttrykte misnøye med den viljen folk flest legger for dagen for tiden til å bruke av fritiden sin for å støtte opp om frivillig arbeid. Han har nok et poeng. Jeg har registrert det selv også, som styremedlem i et idrettslag hvis virksomhet i hovedsak er rettet mot barn og ungdom. Mange foreldre er veldig flinke og entusiastiske til å stille opp for idrettslaget, og for sine unge og håpefulle. Men fler og fler glimrer med sitt fravær. Det gjør at idrettslaget må operere med medlemskontingenter og deltakeravgifter som er høyere enn de kunne vært med litt egeninnsats fra foreldre og foresatte. Vi må lønne folk for å gjøre oppgaver folk stilte opp for å gjøre på frivillig grunnlag tidligere.

Loddsalg er det nesten håpløst å få barn og ungdom til å bruke tid på. Å gå fra dør til dør i nabolaget, og risikere å bli kjent med naboer er tydeligvis ikke så populært som det engang var. Jeg husker vi kom hjem med godteri, kaker og frukt, i tillegg til tom loddblokk og full pengetaske etter slike naborunder i min tid. Så da var det populært både for loddselger og loddkjøper.

Ser man historisk på det, var det en gedigen dugnad Norge klarte å mobilisere etter den 2. verdenskrig, for å få landet på fote igjen. En armé av frivillige reiste til Finnmark Dugnad5vet jeg blant annet, for å bygge opp igjen etter at tyskerne hadde brent all bebyggelse ned for fote. «Den brente jords taktikk». Forferdelige greier, men dugnadsånd snudde håpløshet og fortvilelse til noe positivt. Nye vennskap ble etablert, som holder den dag i dag. Dette var kanskje en spore for den dugnadsånd som var et viktig og positivt  innslag i norsk samfunnsliv til langt ut på 1980-tallet.

I bygårder anså man det tidligere for å være «et lite offer» å vaske trappene i oppgangen en gang i blant. Felleskostnader ble effektivt redusert på den måten. Nå er det nesten ikke snakk om å få til slikt. Det samme gjelder dugnader for å rydde og forskjønne uteområder og loft- og kjellerboder.Dugnad3

Velstående nordmenn betaler seg heller ut av slike forpliktelser enn å yte egeninnsats.

Jeg har i tidligere blogginnlegg (desember 2013) beskrevet den fremvoksende «norske dekadansen», og hva den gjør med oss og samfunnet vårt. Det jeg skrev den gangen «holder vann» fortsatt. Dugnad og dugnadsånd, og all den positivismen og samholdsfølelsen det fører med seg er en motvekt til den fremvoksende dekadansen, som det er all grunn til å kjempe for med nebb og klør spør du meg. Det er en viktig del av det Norge vi har satt pris på i alle de år, og det vi vil ha i fortsettelsen. Bare si fra, så stiller jeg med øl og pølser.

Dugnad2

 

 

 

 

Dugnad4

 

 

http://www.aftenposten.no/100Sport/fotball/internasjonal/Deila–Pa-grunn-av-velstanden-er-det-ikke-mange-frivillige-i-Norge-lenger-492343_1.snd

One response to “Norsk dugnadsånd

  1. På Jæren lever dugnadsånden i beste velgående. Det er vel det som kan karakterisere Jærbuen best. Skal noe bli gjort av små og store ting til glede for samfunnet, ja så stiller vi opp.
    Når det gjelder det med pølser og øl, så er du herved invitert til oss for en dugnadhelg i hagen når det våres 🙂

    Likt av 1 person

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s